Loading...

Ordinacija dentalne medicine Goranka Milošević - Korać

Protetika

Protetika

Zubna protetika je grana dentalne medicine koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i poboljšanjem izgleda i funkcije postojećih zubi. Protetika se dijeli na fiksnu i mobilnu protetiku. Fiksni protetski nadomjestci se ne mogu uklanjati iz usta, dok mobilni nadomjestak pacijent uvijek može ukloniti.
U fiksne radove spadaju ljuskice za zube (fasete, veeners) te zubne krunice i mostovi na zubima nosačima ili na implantatima.
Pod mobilni radovi se misli na sve tipove proteza, bilo da je riječ o totalnim, parcijalnim ili protezama na implantatima.
Zubne krunice i mostovi
Krunica je protetski fiksni nadomjestak koji se stavlja na prirodne zube ili ugrađene implantate, a kojim se nadoknađuju jako oštećeni, estetski neprivlačni ili davno izgubljeni i izvađeni zubi.
Materijali od kojih se izrađuju krunice su: metal keramika, cirkon keramika i potpuna integralna keramika (Empress i Emax).
         
Zubni mostovi su napravljeni od više zubnih krunica spojenih u jednu cjelinu.
Mostovi se najčešće rade kada je u zubnom luku potrebno nadoknaditi neke zube.
Ljuskice (fasete)
Ljuskice ili fasete su tanki fini fiksni protetski nadomjestak (oblika ljuskice) koji se “lijepi” (cementira) na prednju stijenku zuba u svrhu esteske korekcija izgleda zuba. Izrađuju se od bezmetalne keramike visokih estetskih svojstava te je brušenje za ljuskice minimalno invazivan tretman (brusi se samo prednja površina zuba do 1mm).
            
Zubne proteze
Proteze se izrađuju kod većih gubitaka zubi (parcijalne proteze) ili kod bezubih čeljusti kako bi nadoknadili sve zube (totalne proteze).
Obične akrilatne ili parcijalne wironit proteze su mobilni radovi koji se mogu uklanjati iz usta. Često imaju puno funkcijskih nedostataka (ispadaju, miču se), pacijenti se teže navikavaju na njih, te se iz tog razloga danas sve češće rade proteze koje se ” kopčaju” na implantate. Takve proteze bivaju fiksirane na implantate pa su stabilne, ne žuljaju, osiguravaju bolji estetski izgled i veće samopouzdanje.