Loading...

Ordinacija dentalne medicine Goranka Milošević - Korać

Parodontologija

Parodontologija

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi prevencijom i liječenjem bolesti potpornih tkiva zuba- parodonta. Parodont zuba čine strukture koje učvršćuju zub i povezuju ga s kosti, tj. zubno meso (gingiva), kost i parodontalni ligament.

Parodontne bolesti su upalna stanja kod kojih dolazi do razaranja tih tkiva.

Blaži oblik je upalna promjena zubnog mesa (gingive)- gingivitis, a ukoliko se upala proširi i zahvati dublja tkiva i kost govorimo o parodontitisu.

Parodontitis je ozbiljna infekcija i ukoliko se ne kontrolira i ne liječi može dovesti do gubitka potporne strukture zuba i kosti , te u konačnici i gubitka jednog ili više zubi.

Kako prevenirati gingivitis i parodontitis?

Uzrok nastanku ovih bolesti je najčešće neadekvatna oralna higijena, tj, nakupljanje plaka (bakterijskog biofilma), zubnog kamenca , te loši ispuni i protetski nadomjestci. Parodontitis može imati i genetsku,nasljednu komponentu.

U prevenciji parodontnih bolesti veliku ulogu ima oralna higijena. Bitno je naučiti pravilno četkati zube i koristiti interdentalni konac, te se na vrijeme obratiti svom doktoru dentalne medicine ukoliko primjetite probleme sa zubnim mesom.